Medicina românească, în pericol: un medic pleacă la fiecare șase ore

de: Alexandru Puiu
26 07. 2018

Concurența la Universitatea de medicină și farmacie Carol Davila din București este incredibil de acerbă, dar viitorii studenți sunt optimiști. Ei vor să încheie cu succes facultatea și să rămână în țară după absolvire.

O statistică tristă referitoare la exodul de forță de muncă ne atrage atenția asupra faptului că, la fiecare șase ore, un medic român părăsește țara. Cei de la Hotnews au fost prezenți la procesul de admitere în UMF București și au încercat să afle dacă viitorii medici sunt la fel de dornici să treacă dincolo de graniță.

Spre surprinderea audienței, tinerii absolvenți de liceu își doresc un salariu un pic mai mare, dar sunt optimiști că vor rămâne în România. În plus, viitorii studenți își doresc condiții decente în spitale pentru a-și face treaba.

Concurența în acest an la UMF Carol Davila a fost de aparoximativ două persoane pe un loc. În total, s-au înscris 2976 de candidați pe 1402 de locuri. Dintre acelea, aproximativ 1100 sunt locuri la buget și 302 sunt locuri cu taxă.

{e 25 iulie 2018, candidații și-au aflat notele la examenul de admitere. Din păcate, vor afla abia astăzi, pe 26 iulie, dacă numele lor este pe lista celor respinși sau admiși.

În speranța că se va preveni trișarea și aflarea subiectelor de admitere în avans, membrii comisiei care a stabilit acele subiecte au fost izolați complet, fără drept la socializare cu alte persoane, timp de cinci zile înainte de examenul efectiv.

Conform statisticilor, dintre cei care au depus CV-ul la UMF în 2018, solicitările legate de muncă în afara țării sunt reduse cu 40%. Comisia a fost formată din 21 de cadre didactice active, la care se adaugă 11 persoane din Corpul Tehnic.

La final, 32 de oameni au stat izolați de vineri pentru a stabili subiectele de admitere. Nici o persoană nu fost suspectă că ar fi știut subiectele înainte de examen.